Glokom nedir?
Glokom, halk arasında göz tansiyonu veya karasu hastalığı olarak bilinen bir kronik, ilerleyici bir hastalıktır.
Göz içinde üretilen sıvının, dışa drenajının bozulmasıyla göz içindeki basınç yükselir ve görme sinirinde kalıcı hasara neden olur.
Her yaş grubunda görülmekle birlikte çoğunlukla yetişkin yaş grubunu etkilemektedir.
Tedavi edilmediğinde geri dönüşü olmayan görme kaybına neden olmaktadır.
Dünyadaki en önemli körlük nedenlerinden biridir ve yaklaşık 4.5 milyon kişinin glokom nedeniyle kör olduğu tahmin edilmektedir.
Glokomun Belirtileri Nelerdir?
Glokom çeşitli tipleri olan bir hastalıktır. Belirtiler glokomun tipine göre değişiklik göstermektedir.
Açık Açılı Glokom: En yaygın görülen glokom türüdür. Genellikle 40 yaş sonrası ortaya çıkar. Uzun yıllar boyunca sinsi seyreder ve belirti vermez. Hastanın görme alanı giderek daralır. Hastalığın ileri evrelerine kadar, merkezi görme bozulmadığı için hastalar genellikle görme alanındaki daralmayı fark edemezler.
Kapalı Açılı Glokom: Glokomun daha nadir olan türüdür. Zaman zaman baş ağrısı, bulanık görme, loş ışıklı ortamlarda göz çevresinde ağrı, geceleri ışıkların çevresinde haleler görme gibi belirtiler olabilir. Göz tansiyonu aniden çok yükselerek şiddetli göz ağrısı, bulanık görme ve bulantı kusmaya neden olur. Bu tablo akut glokom krizi olarak adlandırılır. Acil olarak tedavi edilmezse kalıcı görme kaybı gelişir.
Glokom Tanısı
Hastalık sinsi seyirli olduğu ve akut glokom krizi dışında belirgin bir şikayete neden olmadığı için tanı genellikle rutin göz taramaları veya başka bir nedenle yapılan muayene sırasında konur.
Bu nedenle 40 yaş civarında mutlaka bir göz taramasından geçmek gerekir. Bu taramanın sonucu ve glokom için aile hikayesi, şeker hastalığı, hipertansiyon gibi risk faktörlerinin varlığına göre muayene aralıkları belirlenir. 50 yaş üzerinde ise yılda bir kez göz muayenesi gerekir.
Glokomun Tedavisi Nasıl Yapılır?
Glokom tedavisinde öncelikle göz damlaları ve lazer tedavileri uygulanır. Bu tedavilere cevap alınamadığında cerrahi tedaviler gerekir. Glokom kronik bir hastalık olduğu için hayat boyu takip gerektirir.
GLOKOM'UN DÜNYANIZI KARARTMASINA İZİN VERMEYİN!