Duyuru
02 Aralık 2022

1.jpeg


2.jpeg


3.JPG


işlem4.JPG


FELÇ RİSKİNDEN KORUYAN “TIKAÇ” İŞLEMİ İLİMİZDE İLK KEZ ORDU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Kardiyoloji Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mustafa Yenerçağ ve Dr. Öğretim Üyesi Fatih Akkaya, beyin veya mide kanaması geçirmiş ancak ritim bozukluğu nedeniyle kan sulandırıcı ilaç kullanamayan hastalara uygulanan 'tıkaç' yönteminin (Sol Atriyal Apendiks Kapatma), felç riskine karşı koruduğunu aktardılar. 

Kalbinde ritim bozukluğu (Atriyal Fibrilasyon) olan hastaların kalbinde biriken kanın pıhtılaşarak bulunduğu yerden kopup beyine ulaşmasıyla felç riskinin oluştuğunu işaret eden Dr. Öğretim Üyesi Fatih Akkkaya, bu hastalara felç riskinden korunmak için kan sulandırıcı ilaç tedavisinin başlanıldığını, fakat mide veya beyin kanaması geçiren hastalarda kan sulandırıcı tedavinin kullanılamadığı durumlarda kalbin sol kulakçığındaki kör bir cepte pıhtı oluşabileceğini söyledi. Bu pıhtının oluştuğu kör cepte “Sol Atriyal Apendiks Kapatma” işlemi ile uygun bir tıkaçla kapatılmasıyla pıhtı oluşmasının engellenebildiğini, böylece hastaların felç geçirme riskinin azaltılabileceğini söyledi.  

Yöntem hakkında bilgi veren Doç. Dr. Mustafa Yenerçağ, genel anestezi altında hastanın sağ kasık bölgesinden girilerek kalbinin sağ tarafındaki sağ kulakçığına, oradan küçük bir delik açılarak sol kulakçığa geçilmesiyle pıhtı oluşan kör cep bölgesine uygun tıkacın kateter vasıtasıyla yerleştirilmesiyle yapılıyor. Yöntem ülkemizde de son yıllarda uygulanmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu bu cihazın ödemesini yapmaktadır. Vatandaşlarımız ücret ödemeden Eğitim Araştırma Hastanelerinde bu tedavi imkânına kavuşabiliyorlar. Biz de Kardiyoloji Kliniği olarak Ordu ilimizde ilk defa “Sol Atriyal Apendiks Kapatma” işlemini başarılı bir operasyonla gerçekleştirdik. Ritm bozukluğu nedeniyle kan sulandırıcı kullanan fakat mide ve/veya beyin kanaması geçirmiş hastalar için bu yöntem büyük bir umut vermektedir. Bu sayede bu hasta grubunun felç geçirme riskini azaltmayı amaçlıyoruz.

Bu işlemin gerçekleşmesinde tecrübelerini bize aktaran Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilimdalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Kudret Aytemir ve Prof. Dr. Hikmet Yorgun hocalarımıza, Kardiyoloji Anabilimdalı Ekibimize, Anestezi Reanimasyon Anabilimdalından Prof. Dr. Nilay Taş Hocamıza, Nöroloji Anabilimdalından Dr. Öğr. Üyesi Şükran Kaygısız Hocamıza, Kateter Laboratuvarı Ekibimize, Koroner Yoğun Bakım Ekibimize, Ameliyathane Ekibimize teşekkür ederiz.
Hastamızdan onam alınmıştır.